ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι; Πρώτα ρίξτε μια ματιά στις Συχνές Ερωτήσεις. Εδώ θα βρείτε τις ερωτήσεις που γίνονται συχνότερα ταξινομημένες ανά θέμα.

Συγκόλληση & στερέωση

Υπάρχει κάποιο είδος κόλλας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 0°C;

Όχι, τα περισσότερα είδη κόλλας πρέπει να χρησιμοποιούνται σε θερμοκρασία άνω των 5°C, ενώ ορισμένα είδη σκληραίνουν μόνο σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Είναι σωστό να κρατάω την κόλλα στο ψυγείο;

Ναι. Λόγω του ότι η κόλλα δεν πολυμερίζεται σε θερμοκρασίες κάτω των 5°C συνιστούμε τη φύλαξή της σε μικρά σωληνάρια και μπουκάλια μέσα σε μια (πλαστική) σακούλα στο ψυγείο. Δεν συνιστάται η τοποθέτηση των προϊόντων στην κατάψυξη επειδή κάποια είδη κόλλας περιέχουν νερό.

Υπάρχουν κόλλες για υλικά PP, PE, PA ή PFTE;

Όχι, τα συνθετικά υλικά αυτού του είδους δεν συγκολλώνται. Γενικότερα συγκολλώνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες στη βιομηχανία.

PP = Πολυπροπυλένιο
PE = Πολυαιθυλένιο
PA = Πολυαμίδιο=Νάυλον
PTFE = Πολυτετραφθοροαιθυλένιο

Τι είναι τα «πορώδη υλικά»;

Τα πορώδη υλικά είναι τα υλικά που μπορούν να απορροφήσουν υγρασία. Κάποιες κόλλες ή σφραγιστικά περιέχουν υγρασία. Αν χρησιμοποιηθούν αυτές οι κόλλες ή τα σφραγιστικά, τότε σε κάθε περίπτωση ένα από τα υλικά που θα συγκολληθούν πρέπει να είναι πορώδες.

Στα πορώδη υλικά συμπεριλαμβάνονται τα εξής: γυψοσανίδες, ακατέργαστο ξύλο, σκυρόδεμα και τούβλο, χαρτί, χαρτόνι, τσιμέντο κτλ. 

Στα μη πορώδη υλικά συμπεριλαμβάνονται τα εξής: επεξεργασμένο (ασταρωμένο ή βαμμένο) ξύλο, σκυρόδεμα και τούβλο, σανίδες κατασκευής όπως MDF, κόντρα πλακέ multiplex και triplex, σκληρά και μαλακά συνθετικά, αφρώδες πολυστυρένιο (tempex, EPS, XPS), μέταλλο, γυαλί κτλ.

Τι κόλλα να χρησιμοποιώ για τα πήλινα είδη;

Η ιδανικότερη επιλογή είναι μια εποξική κόλλα δύο συστατικών όπως η εποξική κόλλα Epoxy 5 minutes. Εάν τα δύο κομμάτια εφαρμόζουν απόλυτα τότε μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κόλλα στιγμής ή κόλλα στιγμής gel . Ωστόσο, η εποξική κόλλα προσφέρει καλύτερη συγκόλληση, είναι αδιάβροχη και ανθεκτική στο πλυντήριο πιάτων.

Η εποξική κόλλα μετάλλων Epoxy Metal είναι αγώγιμη;

Όχι, η κόλλα Epoxy Metal δύο συστατικών έχει γκρι χρώμα αλλά δεν είναι αγώγιμη.

Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για να αφαιρέσω λεκέδες και υπολείμματα κόλλας;

Αν είναι ακόμα σε υγρή μορφή, τα περισσότερα είδη κόλλας μπορούν να αφαιρεθούν με ασετόν. Αφαιρέστε τη λευκή ξυλόκολλα με νερό.

Σε γενικές γραμμές μόλις τα υπολείμματα κόλλας ξεραθούν, μπορούν να αφαιρεθούν μόνο «μηχανικά», δηλαδή θα πρέπει να τα κόψετε, να τα ξύσετε, να τα τρίψετε κτλ.

Σφράγιση

ποιο σφραγιστικό σιλικόνης θα πρέπει να χρησιμοποιώ για φυσικά πετρώματα και ευπαθή υλικά;

Τα προϊόντα Silicone Neutral και Silicone Acrylic Universal είναι σφραγιστικά ουδέτερης σιλικόνης που δεν περιέχουν οξέα και δεν προκαλούν διάβρωση στα ευπαθή υλικά.

Μπορώ να βάψω το σφραγιστικό σιλικόνης;

Όχι, το σφραγιστικό σιλικόνης δεν συγκολλάται καλά με άλλα υλικά. Η βαφή επίσης δεν συγκολλάται στο σφραγιστικό.

Μπορώ να βάψω το σφραγιστικό γυάλινων επιφανειών;

Ναι, αυτό το προϊόν έχει ως βάση του πολυμερή SMP και μπορεί να βαφτεί με κάθε είδους βαφή.

Το Poly Max® περιέχει οξέα;

Όχι, κανένα προϊόν Poly Max® δεν περιέχει οξέα.

Αγόρασα ένα διαφανές σφραγιστικό το οποίο όμως είναι λευκό όταν βγαίνει από το φυσίγγιο/σωληνάριο. Πώς γίνεται αυτό;

Κάποια είδη σφραγιστικών περιέχουν υγρασία. Αυτά τα σφραγιστικά γίνονται διάφανα μόλις στεγνώσουν εντελώς και φύγει όλη η υγρασία. Να θυμάστε ότι αν το σφραγιστικό εφαρμοστεί σε μη πορώδη υλικά ή/και κρύα και υγρά σημεία, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

Συρρικνώνονται όλα τα είδη σφραγιστικών;

Όχι, μόνο τα σφραγιστικά που περιέχουν υγρασία ή διαλύτες μπορούν να συρρικνωθούν σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν διάφορα σφραγιστικά σιλικόνης και προϊόντα Poly Max® που δεν συρρικνώνονται.

Χρησιμοποίησα ένα ειδικό σφραγιστικό σιλικόνης στις μπαταρίες του μπάνιου αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μούχλα. Πώς γίνεται αυτό;

Στα σφραγιστικά σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στα μπάνια προστίθενται επιπλέον αντιμουχλικοί παράγοντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σφραγιστικό να μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αν ο χώρος δεν αερίζεται καλά ή αν παραμένουν υπολείμματα σαπουνιού στους αρμούς για μεγάλο διάστημα, τότε η δράση των ειδικών παραγόντων μπορεί να εξασθενίσει.

Χρησιμοποιήστε το αντιμουχλικό Mildew Remover για να αφαιρέσετε την επιφανειακή μούχλα από τους αρμούς.

Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προϊόντων του Τομέα των Δομικών Κατασκευών

τι προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προϊόντων του Τομέα των Δομικών Κατασκευών (CPR) Αρ. 305/2011;

Ο συγκεκριμένος κανονισμός (CPR) που τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουλίου 2013 ορίζει, μεταξύ άλλων, τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα του τομέα δομικών κατασκευών από άποψη ασφάλειας, πυραντοχής και μηχανικής αντοχής. Εάν έχει θεσπιστεί ένα εναρμονισμένο ευρωπαϊκό πρότυπο για μια συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων, ο κατασκευαστής έχει την υποχρέωση να συμμορφώνεται με τις σχετικές απαιτήσεις ΕΕ και να επισημαίνει το προϊόν με το λογότυπο CE. Επιπλέον, θα πρέπει να διατίθεται μια Δήλωση Απόδοσης (DoP), η οποία θα περιγράφει τον τρόπο ελέγχου των προϊόντων και θα υποδεικνύει το επίπεδο απόδοσης που επιτυγχάνει το προϊόν.  Οι κόλλες PVC, οι κόλλες πλακιδίων και οι χημικές αγκυρώσεις υπόκεινται στον συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προϊόντων του Τομέα των Δομικών Κατασκευών. Τα σφραγιστικά θα συμπεριληφθούν στον κανονισμό το 2014.  Οι αντίστοιχες Δηλώσεις Απόδοσης είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήσεως.

Ποιες ομάδες προϊόντων εμπίπτουν στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προϊόντων του Τομέα των Δομικών Κατασκευών (CPR) Αρ. 305/2011;

Οι κόλλες PVC, οι κόλλες πλακιδίων και οι χημικές αγκυρώσεις υπόκεινται στον συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προϊόντων του Τομέα των Δομικών Κατασκευών. Τα σφραγιστικά θα συμπεριληφθούν επίσης στον Κανονισμό CPR τον Ιούλιο του 2014.

Πότε τέθηκε σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προϊόντων του Τομέα των Δομικών Κατασκευών (CPR) Αρ. 305/2011;

Οι Κανονισμός CPR για τις κόλλες PVC, τις κόλλες πλακιδίων και τις χημικές αγκυρώσεις τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουλίου 2013. Τα σφραγιστικά θα συμπεριληφθούν στον κανονισμό CPR την 1 Ιουλίου 2014.

Τι σημαίνει DoP;

DoP σημαίνει Δήλωση Απόδοσης. Περιγράφει τον τρόπο ελέγχου των προϊόντων και υποδεικνύει το επίπεδο απόδοσης που επιτυγχάνει ένα προϊόν.

Πώς μπορώ να αποκτήσω μια Δήλωση Απόδοσης DoP για το προϊόν μου;

Θα βρείτε ψηφιακά τη Δήλωση Απόδοσης DoP κάθε προϊόντος στη σελίδα με τις πληροφορίες προϊόντος. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Μπορείτε να ζητήσετε μια Δήλωση Απόδοσης που λείπει συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας, συνοδευόμενη από το αίτημά σας.

Πώς μπορώ να αποκτήσω επιπλέον πληροφορίες;

Εάν έχετε κάποια απορία ή σχόλιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας.

REACH

Τι είναι ο κανονισμός REACH;

Ο κανονισμός Reach είναι ένας νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τις χημικές ουσίες. Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων καταχώριση, αξιολόγηση, αδειοδότηση και περιορισμός χημικών προϊόντων. Βασικός στόχος του κανονισμού REACH είναι μια εταιρεία να γνωρίζει, καταρχήν, τους κινδύνους όλων των υλικών που παραδίδει και να προσδιορίζει όλα τα μέτρα ελέγχου αυτών των κινδύνων. Με την εφαρμογή του κανονισμού REACH, αρμόδιες για τον επαρκή έλεγχο των κινδύνων που ενέχουν οι χημικές ουσίες δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Ποιος είναι ο στόχος του κανονισμού REACH;

Ο στόχος του κανονισμού REACH είναι η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας στην παραγωγή και τη χρήση χημικών ουσιών για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Χάρη στον κανονισμό REACH θα υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται. Η γνωστοποίηση αυτών των ουσιών θα βελτιώνεται με τη μορφή αλυσίδας, από τον παραγωγό στον τελικό χρήστη και αντίστροφα.

Τι υποχρεώσεις προβλέπονται;

Οι παραγωγοί, οι διανομείς και οι εισαγωγείς είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν τις ουσίες με μια σειρά λεπτομερειών αναφορικά με την ασφάλεια για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ισχύουν διάφοροι όροι και απαιτήσεις για την παροχή εκτενών πληροφοριών. Αυτό εξαρτάται π.χ. από τον όγκο και τα επιβλαβή χαρακτηριστικά των υλικών. Οι επιχειρήσεις της αλυσίδας θα πρέπει να ενημερώνονται για την ικανότητα ελέγχου των κινδύνων. Για την προετοιμασία του κανονισμού, οι χρήστες ουσιών (π.χ. στην περίπτωση κολλών, σφραγιστικών και επιχρισµάτων) πρέπει να παρέχουν πληροφορίες στους προμηθευτές. Οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες θα τίθενται σε απαγόρευση. Η Ε.Ε. θα μπορεί να επιτρέπει υπό αυστηρές συνθήκες την αδειοδότηση παραγωγής και χρήσης τους.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός;

Η νομοθεσία REACH θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιουλίου. Πριν την 1 Δεκεμβρίου 2008 όλες οι ουσίες θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στο γραφείο καταχωρήσεων REACH στη Φινλανδία. Την 1 Δεκεμβρίου 2010 οι κίνδυνοι των πιο επικίνδυνων ουσιών πρέπει να γνωστοποιηθούν. Την 1 Ιουλίου 2018 πρέπει να έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός REACH για όλες τις ουσίες.

Τι σημαίνει ο κανονισμός REACH για εσάς ως πελάτες;

Στο μέλλον θα λαμβάνετε προϊόντα, για τα οποία θα υπάρχει σαφέστερη τεκμηρίωση αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Λόγω του ότι πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία κολλών και σφραγιστικών είναι οι ίδιες, η βιομηχανία κολλών και σφραγιστικών θα θεσπίσει έναν αριθμό «σεναρίων έκθεσης» τα οποία θα αποστείλει στους προμηθευτές πρώτων υλών. Στη συνέχεια, η Bison θα ζητήσει από τους προμηθευτές πρώτων υλών να καταχωρήσουν τις ουσίες που χρησιμοποιούνται και να ελέγξουν, εάν χρειαστεί, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα προϊόντα μας. Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας θα είναι ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα ασφαλέστερο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Υπάρχουν και μειονεκτήματα;

Η νομοθεσία REACH θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιουλίου. Πριν την 1 Δεκεμβρίου 2008 όλες οι ουσίες θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στο γραφείο καταχωρήσεων REACH στη Φινλανδία. Την 1 Δεκεμβρίου 2010 οι κίνδυνοι των πιο επικίνδυνων ουσιών πρέπει να γνωστοποιηθούν. Την 1 Ιουλίου 2018 πρέπει να έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός REACH για όλες τις ουσίες.

Τι κάνει η Bison για να το αποτρέψει;

Η Bison έχει προβεί σε ανάλυση των κινδύνων. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ερευνούμε:

  • Την τάξη επικινδυνότητας της ουσίας.
  • Τη μοναδικότητα αυτής της ουσίας στα προϊόντα μας.
  • Την πιθανότητα αυτή η ουσία να μην καταχωρηθεί και να αποσυρθεί από την αγορά.

Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ανάλυση για να σας παράσχουμε εναλλακτική λύση όταν έρθει η ώρα.

Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό REACH;

www.reachcentrum.eu
http://ec.europa.eu/enterprise/reach (γερμανικά/αγγλικά/γαλλικά)

Ελπίζουμε να μείνατε ικανοποιημένοι από αυτές τις πληροφορίες. Για να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις όσο το δυνατόν πληρέστερα και για να σας προσφέρουμε τις καλύτερες συμβουλές, η Bison έχει ξεκινήσει μια ομάδα έργου REACH. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο reach.du@bison.boltongroup.nl. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σας παράσχουμε την κατάλληλη ενημέρωση!